Hoe wordt Champagne gemaakt?

Benieuwd naar het productieproces van Champagne? Of naar de druiven die gebruikt worden? Of wat een goede prijs voor Champagne is? Je leest het hier!

Hoe wordt Champagne gemaakt?

Champagne is een heerlijke en verfijnde wijn die wereldwijd bekend staat om zijn bruisende karakter en feestelijke uitstraling. De productie van Champagne is echter een complex proces dat zorgvuldig wordt uitgevoerd door getrainde professionals om de beste kwaliteit te garanderen.

De productie van Champagne begint met de oogst van de druiven, die plaatsvindt in de herfst. De druiven worden met de hand geplukt en geperst, waarna het sap wordt gefermenteerd in roestvrijstalen tanks. Tijdens deze eerste gisting worden suikers omgezet in alcohol, waardoor een stille wijn ontstaat.

Na de eerste gisting wordt de wijn overgebracht naar flessen, samen met een mengsel van suiker, gist en wijn. Dit mengsel, ook wel 'liqueur de tirage' genoemd, zorgt voor een tweede gisting in de fles, waarbij de koolstofdioxide die vrijkomt tijdens de fermentatie in de fles blijft en zorgt voor de kenmerkende bubbels van Champagne.

De flessen worden vervolgens opgeslagen in kelders waar de temperatuur en luchtvochtigheid strikt worden gecontroleerd. Gedurende deze tijd ontwikkelt de Champagne zijn karakteristieke aroma's en smaken.

Na enkele jaren rusten op de fles, wordt de Champagne ontdaan van de dode gistcellen die zich hebben opgehoopt in de hals van de fles door middel van een proces genaamd 'remuage'. De flessen worden hierbij op een speciale manier gedraaid en gekanteld, waardoor de dode gistcellen naar de hals van de fles zakken.

Vervolgens worden de flessen bevroren en wordt de hals van de fles onder druk geopend, waarbij de dode gistcellen worden verwijderd en de Champagne wordt gedoseerd met een kleine hoeveelheid suiker. Dit proces, genaamd 'dégorgement', zorgt voor de kenmerkende helderheid en finesse van Champagne.

Tot slot worden de flessen afgesloten met kurken en draadkooien, en zijn ze klaar voor consumptie. Champagne is een kostbare en delicate wijn die met zorg moet worden behandeld om de beste kwaliteit te garanderen. Het is de perfecte keuze voor speciale gelegenheden en feestelijke vieringen, en is een absolute must-try voor elke wijnliefhebber.

Welke druiven zitten er in Champagne? 

Champagne wordt traditioneel geproduceerd met drie verschillende druivensoorten, namelijk Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Deze drie druivenrassen worden vaak aangeduid als "de heilige drie-eenheid" van Champagne, omdat ze elk belangrijke eigenschappen toevoegen aan de uiteindelijke blend.

Chardonnay is een witte druif en wordt voornamelijk gebruikt in de productie van Blanc de Blancs Champagne. Deze Champagne is gemaakt van 100% Chardonnay-druiven en staat bekend om zijn elegante en verfijnde karakter, met aroma's van citrus, appel en bloemen.

Pinot Noir en Pinot Meunier zijn beide rode druivensoorten en worden meestal gebruikt in de productie van Blanc de Noirs Champagne. Deze Champagne is gemaakt van 100% Pinot Noir en/of Pinot Meunier druiven en staat bekend om zijn vollere, rijkere smaak met aroma's van rode bessen, toast en brioche.

De meeste Champagne-huizen produceren echter blends die een combinatie van deze druiven bevatten, wat zorgt voor een evenwichtige smaak en textuur. De exacte verhouding van druiven kan variëren afhankelijk van de producent en de specifieke stijl van Champagne die wordt geproduceerd.

Wat is een goede prijs voor Champagne?

De prijs van Champagne kan variëren afhankelijk van het merk, de kwaliteit, de stijl en de beschikbaarheid. Over het algemeen geldt echter dat Champagne een van de duurdere wijnen is vanwege het complexe productieproces en de hoge kwaliteitsstandaard die ermee gepaard gaat.

In Nederland zijn er Champagne-flessen verkrijgbaar vanaf ongeveer €20, maar dit zijn meestal de goedkopere varianten van minder bekende merken. Voor bekendere merken en hogere kwaliteiten, kunnen de prijzen snel oplopen tot enkele honderden euro's per fles.

Als je op zoek bent naar een goede prijs-kwaliteitverhouding voor Champagne in Nederland, dan kun je het beste  kiezen voor een minder bekend merk dat nog steeds een goede kwaliteit biedt. Dit is bijvoorbeeld de Champagne die Wijn van 'n Vriend aanbiedt. Hier vind je een prachtige Brut van een klein 5e generatie familiehuis voor slechts €25. Zie hier

Het belangrijkste is om een Champagne te kiezen die past bij jouw smaak en budget, en die geschikt is voor de gelegenheid waarvoor je hem wilt gebruiken.

 

Terug naar blog